Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Przygotowanie
- Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika)
- Odstawiamy na 30 min do wystudzenia
- Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski
- Zalewamy marynatą, mieszamy
- Owijamy folią spożywczą, lub przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do lodówki na 4 dni – codziennie wieczorem mieszamy
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać ziela angielskiego. Po więcej informacji zajrzyj do naszej zakładki w aplikacji Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.
Jeśli śledzie będziesz jeść na obiad – dołóż do nich ziemniaki z wody lub sałatkę z ulubionych warzyw.
Uwagi
Zalecamy przygotowanie śledzi w szklanym naczyniu ze względu na to, że ocet wchodzi w reakcję z plastikiem.
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie śledzi.
Autor
Lista składników
- Woda (750 ml)
- Śledź (świeży) (400 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (125 ml)
- Cebula (50 g)
- Sól kłodawska (5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.