Skrzydełka kurczaka w marynacie
Skrzydełka kurczaka w marynacie
Przygotowanie
- Do miski wlewamy passatę, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet, dodajemy musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
- Miskę przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
- Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy mięso wraz z marynatą, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 45-50 minut (co ok. 15-20 minut obracamy mięso na drugą stronę)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.
Autor
Lista składników
- Kurczak skrzydło (720 g)
- Passata pomidorowa (150 g)
- Musztarda (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Sos Worcestershire (6 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.