Siekany stek z sarny z sosem figowym
Siekany stek z sarny z sosem figowym
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy)
- Wyrabiamy ręką na jednolitą masę
- Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka
- Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu)
- Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię
- Smażymy po 3-4 min z każdej strony
- Po usmażeniu odkładamy na 2 min na drewnianą deskę żeby odpoczął
Sos figowy:
- Pora kroimy w półksiężyce
- Podsmażamy na 1-2 łyżkach smalcu
- Dodajemy figi pokrojone w plastry
- Podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy wino i miód
- Dusimy 5 min na małym ogniu
- Lekko solimy i pieprzymy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Czas smażenia zależy od naszych preferencji – jeśli nie lubimy krwistego mięsa, to smażymy po ok. 7-8 minut z każdej strony.
Autor
Lista składników
Siekany stek z sarny
- Sarnina łopatka (200 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos figowy
- Figa (świeża) (210 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Por (50 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.