Shakshouka
Shakshouka
Przygotowanie
- Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku.
- Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz sól i dusimy warzywa do czasu, aż woda z pomidorów nieco wyparuje.
- Następnie robimy w warzywach lekkie wgłębienia, gdzie wybijamy jajka.
- Na patelnię nakładamy pokrywkę i zostawiamy potrawę na małym ogniu, aż jajka się zetną.
- Gotową shakshoukę doprawiamy jeszcze pieprzem i możemy posypać szczypiorkiem lub kolendrą.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Duszone warzywa z jajami możemy także przygotować na patelni lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, bez pokrywki.
Autor
Lista składników
- Pomidor (510 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (210 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Papryka żółta (200 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Chili (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Szczypiorek (2.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.