Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli
Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
- Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do garnka wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy musztardę oraz przyprawy (paprykę ostrą) i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą
- Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, nakładamy sos, układamy warstwę cebuli i posypujemy serem, powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników (na wierzchu powinna znaleźć się warstwa sosu i sera)
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula (105 g)
- Musztarda (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.