fbpx
Szukaj
open close

Sernik z limonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3473eb79-1c92-4e85-b841-fe061fc38d24
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sernik z limonką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem
  • Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
  • Herbatniki wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy do konsystencji bułki tartej
  • Do herbatników dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie miksujemy
  • Mieszankę z herbatników rozsmarowujemy na dnie tortownicy i ugniatamy, aby uformować równą warstwę
  • Do miski wkładamy sery, dosypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę z limonki i całość ubijamy mikserem na gładką masę
  • Następnie dodajemy białko oraz wybijamy jajo i ponownie miksujemy
  • Mieszankę przelewamy do tortownicy i wygładzamy powierzchnię łyżką
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż masa nie będzie drżeć przy lekkim poruszeniu tortownicą)
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy ciasto na ok. 3-4 godz. do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia serników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ser Ricotta (400 g)
  • Herbatniki (125 g)
  • Serek homogenizowany (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Sok z limonki (bio) (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Limonka – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Piekarnik, Robot kuchenny, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sernik cytrynowy

Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści Herbatniki drobno kruszymy do miski Następnie (…)

WIĘCEJ >

Sernik z malinami

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy płynny miód i (…)

WIĘCEJ >

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z (…)

WIĘCEJ >

Sernik mango na zimno bez nabiału

Masa serowa: Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku (…)

WIĘCEJ >

Serniczki z awokado o smaku limonki

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem (…)

WIĘCEJ >