fbpx
Szukaj
open close

Sernik cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f568cc6-5e11-4cd3-a7c1-1dda8ea8248f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sernik cytrynowy

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści
  • Herbatniki drobno kruszymy do miski
  • Następnie dolewamy do herbatników roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatniki, a następnie wkładamy formę do lodówki
  • Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie umieszczamy naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą, a gdy żelatyna się rozpuści – ściągamy naczynie z garnka
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy
  • Wlewamy śmietanę oraz mleko i całość mieszamy na gładką masę
  • Do masy dodajemy żelatynę, mieszamy i wylewamy na spód z herbatników
  • Formę wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia serników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • Serek homogenizowany (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Herbatniki (200 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Masło (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Żelatyna w proszku (15 g)
  • Cytryna – skórka (12 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sernik z malinami

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy płynny miód i (…)

WIĘCEJ >

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z (…)

WIĘCEJ >

Sernik mango na zimno bez nabiału

Masa serowa: Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku (…)

WIĘCEJ >

Serniczki z awokado o smaku limonki

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem (…)

WIĘCEJ >

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca (…)

WIĘCEJ >