Seler zapiekany z trybulą
Seler zapiekany z trybulą
Przygotowanie
- Seler kroimy na ćwiartki i obieramy
- Ćwiartki selera kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm
- Następnie gotujemy seler na parze przez ok. 5-6 minut
- Po tym czasie wyciągamy delikatnie seler z garnka i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Trybulę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Listki trybuli odrywamy od łodyżek i drobno siekamy
- Śmietanę i mleko wlewamy do miski, dodajemy posiekaną trybulę i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy przyprawy i ponownie całość dokładnie mieszamy
- Plastry selera układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i posypujemy trybulą
- Czynności powtarzamy do momentu, aż składniki się skończą
- Ostatnią warstwą powinien być sos
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z selerem.
Autor
Lista składników
- Seler korzeń (800 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Mleko krowie (100 g)
- Trybula (świeża) (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.