Schab w glazurze jabłkowej
Schab w glazurze jabłkowej
Przygotowanie
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i szałwią) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie szpikujemy goździkami, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
- Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy jabłka do garnka
- Następnie skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i wodą (1/6 ilości), wsypujemy słodzik i przyprawy (cynamon), zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu uzyskania musu
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i dokładnie obsmażamy z każdej strony
- Następnie przenosimy mięso do brytfanny, polewamy tłuszczem ze smażenia oraz wodą i wkładamy brytfannę do piekarnika na ok. 1 godz. (co jakiś czas polewamy wytworzonym sosem)
- W połowie pieczenia posypujemy mięso mąką i smarujemy glazurą
- Po upieczeniu odstawiamy mięso na ok. 10 minut w piekarniku
- Mięso podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem np. ziemniaków
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
- Jabłko (500 g)
- Woda (180 ml)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Goździk (5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Szałwia suszona (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.