Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą
Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w półplastry
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni
- Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
- Formujemy 4 kuleczki i rolujemy je w wałeczki wielkości kciuka
- Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem, żeby miał wielkość minimum naszej dłoni
- Lekko solimy i pieprzymy rozbite mięso
- Na środek każdego rozbitego płata mięsa nakładamy farsz i zawijamy, najpierw brzegi do środka, a potem roladkę jakbyśmy zwijali dywan
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy łyżkę smalcu i szklankę wody
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 60 min w temp. 170 st. C
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz ciekawe pomysły na przyrządzenie mięsa schabowego.
Autor
Lista składników
- Woda (200 ml)
- Sarnina łopatka (150 g)
- Wieprzowina schab (surowy) (145 g)
- Pieczarka (świeża) (60 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.