Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym
Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym
Przygotowanie
- Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku
- Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)
- Dzielimy każdy rodzaj mięsa na 4 części
- Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
- Lekko solimy i pieprzymy mięso
- Nakładamy na środek każdego schabu porcję zmielonej sany i obok porcję zmielonego indyka
- Zakładamy boki schabu, a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
- Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Grzyby kroimy w małe kawałki (chyba że były już pokrojone w kostkę)
- Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 min
- Dodajemy grzyby
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy startą marchew i zalewamy rosołem
- Gotujemy 2 min
- Zalewamy sosem roladki w naczyniu żaroodpornym
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje faszerowanego schabu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (305 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Indyk udko (75 g)
- Sarnina karkówka (75 g)
- Cebula (50 g)
- Podgrzybek (świeży) (50 g)
- Marchew (20 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.