Sarnina w sosie żurawinowym
Sarnina w sosie żurawinowym
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski (niemetalowej)
- Cebulę z marchwią obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
- Seler kroimy w kostkę i dodajemy do miski
- Do miski dolewamy wino, dodajemy przyprawy (liść laurowy) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. mieszamy składniki
- Po tym czasie wkładamy sitko do miski, z marynaty wyciągamy mięso, a warzywa z marynatą wylewamy na sitko (zachowujemy warzywa, jak i marynatę)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso na talerz
- Na patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 5 minut
- Dolewamy połowę marynaty i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion, dodajemy żurawinę i zagotowujemy
- Dodajemy z powrotem mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-30 minut
- Następnie wyciągamy mięso z sosu, kładziemy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
- Zwiększamy ogień i gotujemy sos jeszcze przez ok. 10 minut
- Zieleninę drobno siekamy
- Na talerze nakładamy mięso, polewamy sosem i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarniną.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Sarnina karkówka (750 g)
- Wino czerwone wytrawne (400 ml)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Żurawina konfitura (100 g)
- Marchew (45 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.