Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Przygotowanie
Purée selerowo-gruszkowe
- Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją
- Seler obrać, pokroić w grubą kostkę
- Gruszkę obrać i pokroić na 4 części
- Seler i gruszkę włożyć do garnka
- Lekko posolić
- Zalać wrzątkiem
- Przykryć i gotować 25 min na małym ogniu do miękkości
- Odcedzić wodę na sicie
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
- Połowę cebuli wrzucamy do garnka z selerem i gruszką i miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
Mięso z sosem
- Comber pokroić w plastry po 180g
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Kładziemy mięso i smażymy na mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony
- Przekładamy mięso z patelni na deskę
- Na tą patelnię, na której mieliśmy mięso, wlewamy wino i gotujemy minutę
- Dolewamy rosół
- Wrzucamy namoczone śliwki
- Gotujemy 5 minut
- Miksujemy sos blenderem
- Mięso z deski przekładamy na chwilę (minutę) do sosu i gotujemy, żeby chwyciło smak
- Nakładamy purée, obok mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Dopasuj wszystkie składniki powyższego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zawsze warto mieć większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce, dzięki czemu przygotowanie każdej potrawy zajmuje niewiele czasu (podpięte przepisy w powiązanych).
Autor
Lista składników
Purée selerowo-gruszkowe
- Gruszka (65 g)
- Cebula (50 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sarna w sosie winno-śliwkowym
- Sarnina comber (180 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Śliwka suszona (50 g)
- Wino czerwone wytrawne (40 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.