Sandacz na purée z kalafiora
Sandacz na purée z kalafiora
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem (oliwą) i posypujemy z każdej strony przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości)
- Następnie kalafior przenosimy do blendera, dodajemy tłuszcz (olej i masło), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość blendujemy na jednolitą konsystencję
- Ogórka kroimy w plastry
- Pomidora kroimy w cząstki
- Na talerzu układamy szpinak oraz pokrojone warzywa i całość skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok kładziemy rybę i purée
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ryb.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Kalafior (200 g)
- Szpinak (35 g)
- Masło (30 g)
- Olej MCT (10 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.