Sałatka ziemniaczana z roszponką
Sałatka ziemniaczana z roszponką
Przygotowanie
- Ziemniaki oskrobujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), po czym odcedzamy
- Ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki
- Szczypiorek drobno posiekać
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
- Dodajemy musztardę, tłuszcz, przyprawy (sól) oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wrzucamy ziemniaki, ogórki i rzodkiewki, całość polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem) oraz szczypiorkiem
- Opcjonalnie do sałatki możemy dodać jogurt naturalny lub śmietanę
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (500 g)
- Ogórek długi (340 g)
- Rzodkiewka (120 g)
- Sałata roszponka (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Szczypiorek (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Musztarda (8 g)
- Sól kłodawska (4.5 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.