Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem
Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wlewamy tłuszcz, ocet i sok z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową, musztardę, cebulkę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe wkładamy do miski z marynatą, po czym odstawiamy na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek ziemniaczanych.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.