Sałatka ziemniaczana z łososiem
Sałatka ziemniaczana z łososiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut, po czym odcedzamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki kroimy w ósemki, układamy na papierze, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i papryką)
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ziemniaki się zarumienią)
- Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
- Dodajemy jogurt, posiekaną zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wkładamy wszystkie składniki, polewamy sosem i lekko mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Jogurt naturalny (240 g)
- Łosoś wędzony (100 g)
- Rukola (20 g)
- Kapary (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (20 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.