Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę
- Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Boczek kroimy w kwadraty
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy boczek i smażymy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż stanie się chrupiący)
- Do miski przelewamy jogurt i dodajemy przyprawy
- Zieleninę drobno siekamy, przenosimy do miski z jogurtem i całość dokładnie mieszamy
- Cebulę kroimy w krążki
- Na talerze nakładamy ziemniaki, posypujemy boczkiem, polewamy jogurtem i posypujemy cebulą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ziemniaczanych sałatek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (400 g)
- Jogurt grecki (180 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Koper (świeży) (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.