Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami
Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami
Przygotowanie
- Z grochu odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
- Pomarańczę obieramy i usuwamy z nich jak najwięcej białego włókna
- Następnie kroimy pomarańczę nad miską, tak aby uzbierać z nich sok
- Pokrojoną pomarańczę przenosimy do osobnej miski
- Do soku z pomarańczy dodajemy sok z cytryny, musztardę, cukier oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru
- Do kawałków pomarańczy dodajemy groch, szpinak, orzechy oraz kiełki i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. czerwoną cebulę i posypać sałatkę nasionami np. sezamem.
Autor
Lista składników
- Pomarańcza (960 g)
- Szpinak (300 g)
- Groch cukrowy (250 g)
- Orzech pekan (50 g)
- Kiełki lucerny (32 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Musztarda (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.