fbpx
Szukaj
open close

Sałatka ze szparagów i karczochów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a6a9ea1-435c-4f33-81f2-a2bcbebe40fb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka ze szparagów i karczochów

Przygotowanie

Sałatka

  • Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i obieramy
  • Następnie układamy szparagi w garnku do gotowania na parze i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25-35 minut
  • Karczochy kroimy w cienkie plasterki
  • Na talerzu układamy szparagi, a wokół nich karczochy
  • Sos do sałatki podajemy osobno

Sos ziołowy

  • Zieleninę drobno siekamy i razem mieszamy
  • Żółtko wkładamy do miski
  • Dodajemy musztardę, sok z cytryny i stopniowo dolewając tłuszcz, ubijamy rózgą kuchenną
  • Twaróg dokładnie mieszamy z jogurtem naturalnym
  • Następnie mieszamy twaróg z sosem, zieleniną i przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Szparag (1000 g)
  • Karczoch w zalewie (200 g)

Sos ziołowy

  • Ser twarogowy krowi (200 g)
  • Jogurt naturalny (50 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (24 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
  • Szczypiorek (1 g)
  • Koper (świeży) (1 g)
  • Bazylia (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rózga kuchenna, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Indyjska sałatka z kurczakiem

Mięso obieramy ze skóry i tłuszczu, wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (curry), dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez (…)

WIĘCEJ >

Azjatycka sałatka z kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez (…)

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez (…)

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa ze schabem

Pomidor kroimy w cząstki Ogórka kroimy w półksiężyce Dynię kładziemy na talerzu Obok układamy pomidora, ogórka i liście sałaty Na (…)

WIĘCEJ >