Sałatka z zielona fasolką
Sałatka z zielona fasolką
Przygotowanie
- Z fasolki i grochu odcinamy końcówki
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Na wrzątek wrzucamy fasolkę i gotujemy przez ok. 7-10 minut
- Po tym czasie dorzucamy groch i gotujemy całość przez ok. 5 minut (warzywa powinny być miękkie, lecz nadal chrupiące)
- Następnie warzywa odcedzamy i przenosimy do miski z wodą i lodem
- Warzywa ponownie odcedzamy i przenosimy do miski
- Paprykę kroimy w cienkie słupki i dodajemy do miski
- Do miski z warzywami dodajemy oliwki oraz płatki migdałowe i całość dokładnie mieszamy
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski
- Dodajemy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy zieleniną (miętą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (500 g)
- Groch cukrowy (300 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Płatki migdałowe (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.