Sałatka z ryżem i ananasem
Sałatka z ryżem i ananasem
Przygotowanie
- Pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski
- Paprykę kroimy w paski i wrzucamy do miski z pomidorkami
- Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy do miski z pomidorkami
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do osobnej miski
- Dolewamy połowę tłuszczu, mieszamy i odstawiamy
- Ananasa odsączamy z zalewy (zostawiamy ok. 1/4 soku), kroimy na kawałki i wrzucamy do miski z ryżem
- Do soku z ananasa dolewamy drugą połowę tłuszczu i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
- Zieleninę grubo siekamy i wrzucamy do miski z ryżem
- Do miski z ryżem dodajemy warzywa z pierwszej miski i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę polewamy ananasowym dressingiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Ananas w puszce (450 g)
- Pomidor (300 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Papryka żółta (140 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Cebula dymka (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.