Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach
Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach
Przygotowanie
- Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut)
- Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut
- Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- Gotować 3 – 5 minut
- Roszponkę umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu
- Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na połówki
- Ogórka kroimy w półksiężyce
- Wszystkie składniki układamy na talerzu
- Posypujemy oliwkami
- Polewamy sosem vinaigrette
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje sosów vinaigrette z różnymi dodatkami.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Brukselka (200 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Sos vinaigrette (60 g)
- Sałata roszponka (50 g)
- Oliwki czarne (30 g)
- Ocet spirytusowy (24 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.