Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku
Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie układamy na papierze i skrapiamy połową tłuszczu
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Dynię posypujemy orzechami i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
- Dynię z orzechami przenosimy do miski, dodajemy szpinak i całość mieszamy, a następnie nakładamy na talerze
- Do miski wlewamy drugą połowę tłuszczu i ocet, dodajemy miód oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Do tej sałatki możesz opcjonalnie dodać ser feta lub inny, ulubiony ser.
Autor
Lista składników
- Dynia (400 g)
- Szpinak (300 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Musztarda (20 g)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.