Sałatka z małży z sosem poziomkowym na ciepło
Sałatka z małży z sosem poziomkowym na ciepło
Przygotowanie
- Z poziomek usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera
- Dodajemy ocet, sok z cytryny (1/3 ilości) oraz tłuszcz (1/6 ilości) i całość dokładnie blendujemy
- Następnie przecieramy sos przez sitko tak, aby pozbyć się pestek
- Małże oczyszczamy, usuwamy muszlę i kroimy każdą małże na 3 plastry
- Następnie małże skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem)
- Pory kroimy na paski o grubości zapałek
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy pory i smażymy przez ok. 1 minutę (lub do momentu, aż staną się złotobrązowe)
- Pory ściągamy z patelni i odkładamy na talerz
- Na tą samą patelnię wrzucamy małże i smażymy przez ok. 0,5 minuty z każdej strony
- Na talerzach układamy sałaty, a na wierzch nakładamy plasterki małż
- W garnku podgrzewamy sos poziomkowy przez ok. 0,5 minuty, a następnie polewamy nim sałatkę
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki
- Sałatkę posypujemy obsmażonym porem, truskawkami i przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Rukola (40 g)
- Truskawka (35 g)
- Ser feta kozi (25 g)
- Orzech włoski (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Siemię lniane (5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.