Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym
Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym
Przygotowanie
- W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę
- Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym – przez około 20 minut w temp. 180 st. C
- Po upieczeniu dodajemy do sałatki
- W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy, dodajemy sól kłodawską i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę
- Miksujemy
- Powstały „sos” dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy
- Opcjonalnie skrapiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (270 g)
- Kalafior (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sałata lodowa (80 g)
- Por (70 g)
- Marchew (45 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.