Sałatka z boćwiny i ciecierzycy
Sałatka z boćwiny i ciecierzycy
Przygotowanie
- Liście boćwiny odcinamy od łodyg (łodygi można wykorzystać do innej potrawy)
- Następnie liście dokładnie myjemy i osuszamy, po czym grubo kroimy
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy liście boćwiny, ciecierzycę i przyprawy, dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając (gotujemy do momentu, aż płyn prawie całkowicie odparuję, a liście będą miękkie)
- Zawartość rondla przenosimy do miski, skrapiamy sokiem i odkładamy do ostygnięcia
- Opcjonalnie możemy udekorować sałatkę pomidorem lub innym, ulubionym warzywem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z boćwiną.
Autor
Lista składników
- Liść buraka (boćwina) (1200 g)
- Bulion mięsny (150 ml)
- Cebula (105 g)
- Ciecierzyca z puszki (60 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.