Sałatka z anchois, burakami i jajami
Sałatka z anchois, burakami i jajami
Przygotowanie
- Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), słodzik oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy (jak ostygną) i ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski
- Anchois odsączamy z zalewy i kroimy w paski
- W szklankach układamy warstwami anchois, buraki i jaja, po czym dekorujemy sałatkę zieleniną
- Przed podaniem schładzamy w lodówce
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Anchois (sardela) (200 g)
- Burak ugotowany (180 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.