Sałatka z alg
Sałatka z alg
Przygotowanie
Sałatka
- Wakame i ulva wkładamy do dwóch, osobnych misek, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 5-10 minut
- Następnie wyciągamy wodorosty z misek, wyciskamy z nich wodę i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Z wodorostów wykrawamy twarde części i wyrzucamy
- Szalotkę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Nori opiekamy przez kilka sek. z każdej strony na otwartym ogniu
- Następnie nori drobno kroimy
- Zabieramy się za przygotowanie sosu
- Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski z sosem i dokładnie mieszamy
- Miskę z sałatką przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
- Gotową sałatkę przenosimy do mniejszych misek i podajemy
Sos
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z algami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Wakame (30 g)
- Ulva (30 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (20 g)
- Nori (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Sos
- Sos sojowy (15 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (9 ml)
- Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.