fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z alg

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4350410a-e4f1-4568-88e0-58bdae30b7f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z alg

Przygotowanie

Sałatka

  • Wakame i ulva wkładamy do dwóch, osobnych misek, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 5-10 minut
  • Następnie wyciągamy wodorosty z misek, wyciskamy z nich wodę i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Z wodorostów wykrawamy twarde części i wyrzucamy
  • Szalotkę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Nori opiekamy przez kilka sek. z każdej strony na otwartym ogniu
  • Następnie nori drobno kroimy
  • Zabieramy się za przygotowanie sosu
  • Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski z sosem i dokładnie mieszamy
  • Miskę z sałatką przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
  • Gotową sałatkę przenosimy do mniejszych misek i podajemy

Sos

  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z algami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Wakame (30 g)
  • Ulva (30 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (20 g)
  • Nori (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Sos

  • Sos sojowy (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (9 ml)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Surówka z wakame

Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę 'na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. (…)

WIĘCEJ >

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone (…)

WIĘCEJ >

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół (…)

WIĘCEJ >