Sałatka pomidorowa z kaparami
Sałatka pomidorowa z kaparami
Przygotowanie
- Pomidory kroimy w ćwiartki i przenosimy na sitko
- Następnie posypujemy solą i czekamy ok. 5-10 minut, a następnie przenosimy do miski
- Kapary drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z kaparami
- Dolewamy tłuszcz i ocet, dokładnie mieszamy, a następnie polewamy tym sosem pomidory
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie przenosimy do miski i dokładnie mieszamy
- Sałatkę odstawiamy na ok. 30 minut, aby nabrała aromatu
- Zieleninę drobno siekamy
- Sałatkę posypujemy zieleniną i przyprawami (solą i pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (1020 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Kapary (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.