Sałatka na ciepło z kurczakiem
Sałatka na ciepło z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Pomidorki kroimy na pół
- Dymkę kroimy w plastry
- Na talerzu rozkładamy wszystkie warzywa, polewamy sosem, a na wierzch kładziemy mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Do sałatki możesz dodać więcej warzyw np. awokado, możesz również udekorować sałatkę ziarnami czarnuszki i cząstkami cytryny.
Autor
Lista składników
- Szpinak (150 g)
- Kurczak pierś (100 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Cebula dymka (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.