Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo)
- Ogórki kroimy w kostkę, a następnie przenosimy na sitko, aby odciekła z nich woda
- Warzywa odcedzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ zrobi się z niej niemal pasta. Uważamy na dodatek soli – ogórki są słone i puszczą jeszcze swój smak. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatek jarzynowych oraz przepis na domowy majonez.
Autor
Lista składników
- Ogórek kiszony (120 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Ziemniak (75 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Majonez (40 g)
- Musztarda (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (20 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.