Sałatka grecka
Sałatka grecka
Przygotowanie
- Ser kroimy w kostkę
- Pomidory kroimy w ósemki
- Ogórka kroimy w pół plastry
- Paprykę kroimy w paski
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Sałatę targamy na części
- Do miski wrzucamy wszystkie warzywa oraz ser i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Przed podaniem posypujemy sałatkę przyprawami (oregano i pieprzem) i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (500 g)
- Sałata lodowa (400 g)
- Ogórek długi (250 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ser feta (100 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Oregano suszone (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.