fbpx
Szukaj
open close

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3dd10b3-9649-4dda-8416-b2b39e5b1267-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Przygotowanie

Sałatka:

  • Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut
  • Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 minut
  • Awokado obrać i pokroić w cząstki, pomidory koktajlowe pokroić na pół
  • Ułożyć warzywa na talerzu, na wierzchu położyć ugotowane jajka i polać sosem

Sos vinaigrette:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
  • Spróbować i ewentualnie doprawić

Rady dietetyka

Spawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Jajo kurze (204 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Brokuł (80 g)
  • Awokado (70 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Oliwki czarne (24 g)
  • Ocet spirytusowy (24 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Woda (20 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Praska do czosnku, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i (…)

WIĘCEJ >