Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami
Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami
Przygotowanie
- Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w środku)
- Winogrono przekrawamy na połówki
- Szynkę owijamy wokoło kawałków upieczonej dyni (można po prostu położyć na sałatce)
- Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
- Na talerzu rozkładamy rukolę
- Układamy dynię z boczkiem
- Rozkładamy winogrono
- Rozkładamy plastry gruszki
- Polewamy sosem
- Można udekorować liśćmi cykorii jak ktoś lubi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
- Gruszka (65 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
- Rukola (40 g)
- Winogrono czerwone (35 g)
- Pestki słonecznika w łupinach (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.