Sadzone jajo na ryżu z warzywami
Sadzone jajo na ryżu z warzywami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka)
- Awokado obieramy i kroimy w paski
- Ogórka kroimy w plastry
- Do miski nakładamy ryż, na wierzch kładziemy jajo, a dookoła układamy pozostałe składniki (tak jak na załączonym obrazku)
- Całość posypujemy przyprawami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia jaj sadzonych z innymi dodatkami.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (100 g)
- Brokuł (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ogórek gruntowy (35 g)
- Awokado (35 g)
- Szpinak (20 g)
- Jarmuż (20 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.