Ryżanka z borówkami
Ryżanka z borówkami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
- Do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut (a najlepiej do momentu, aż ryż i wiórki pochłoną większość wody)
- Ryżankę przelewamy do miski, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Na wierzchu ryżanki układamy borówki
- Można zjeść na ciepło lub wstawić do lodówki na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Ryżankę warto zjeść na zimno nie tylko ze względu na lepszy smak, ale również ze względu na proces powstawania skrobi opornej, która karmi pożyteczne bakterie w naszych jelitach.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ryżanek.
Autor
Lista składników
- Woda (125 ml)
- Borówka (100 g)
- Ryż basmati (50 g)
- Wiórki kokosowe (12 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Erytrol (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.