Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym
Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Mięso przenosimy na talerz
- Na patelnie wrzucamy cebulę oraz zieleninę (tymianek) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż i przecier, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu kładziemy mięso i wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 40 minut
- Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną (bazylią)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Kurczak pierś (450 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.