Ryż z kurczakiem po hiszpańsku
Ryż z kurczakiem po hiszpańsku
Przygotowanie
- Kiełbasę i oliwki kroimy w cienkie plasterki
- Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kiełbasę oraz kurczaka i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy paprykę oraz przyprawy (paprykę) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.
Do tego przepisu możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. z puszki takich jak kukurydza, groszek czy fasolka.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Kurczak pierś (300 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Kiełbasa chorizo (85 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.