Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami
Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami
Przygotowanie
- Indyka pokroić w paski
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Boczek pokroić w kostkę
- Imbir obrać i posiekać
- Paprykę pokroić w paseczki
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Zasmażamy indyka przez 2 min
- Dodajemy boczek i cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 5 min, mieszając, żeby się nie przypaliło
- Dodajemy paprykę, imbir
- Mieszamy i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
- Dodajemy brukselkę
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
- Kalafior dzielimy na małe różyczki
- Wkładamy kalafior do pudełka do miksowania/ wiaderka/garnka i miksujemy blenderem przez 10 sek.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy ryż z kalafiora
- Lekko solimy
- Zasmażamy 2-3 min (tylko tyle, żeby był gorący)
- Kalafior nakładamy na talerz
- Na górę nakładamy indyka
- Posypujemy kolendrą
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Do przygotowania tej potrawy możesz użyć dowolnego, drobiowego mięsa.
Autor
Lista składników
- Kalafior (450 g)
- Indyk pierś (300 g)
- Brukselka (170 g)
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Papryka żółta (100 g)
- Woda (50 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Imbir w proszku (3 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.