Ryż z cielęciną i bananem
Ryż z cielęciną i bananem
Przygotowanie
- Ananasa obieramy i kroimy w kostkę
- Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy migdały i prażymy do zbrązowienia, a następnie przenosimy do miski
- Na patelnię dokładamy tłuszcz
- Wrzucamy ananasa oraz mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż mięso przestanie być surowe)
- Banany obieramy i kroimy w plastry
- Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy banany i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do zarumienienia)
- Ryż odcedzamy, przenosimy do miski z migdałami i mieszamy
- Na talerze nakładamy ryż z migdałami, na wierzch kładziemy mięso z ananasem, a obok banany
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z cielęciną.
Autor
Lista składników
- Cielęcina łopatka (500 g)
- Ryż basmati (300 g)
- Śmietanka kremówka 30% (250 ml)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Marchew (135 g)
- Wino białe wytrawne (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.