Ryż smażony z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Chili kroimy w cienkie plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek oraz imbir i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy krewetki, chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Z patelni wyciągamy krewetki łyżką cedzakową i odkładamy na talerz
- Na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany ryż i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Z powrotem dodajemy krewetki i mieszamy
- Ryż z krewetkami nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi ziołami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Chili (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
- Imbir w proszku (0.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.