fbpx
Szukaj
open close

Ryż smażony z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53dbbfcb-233e-4c61-8364-7b287da23ee2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż smażony z krewetkami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Chili kroimy w cienkie plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek oraz imbir i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy krewetki, chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Z patelni wyciągamy krewetki łyżką cedzakową i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany ryż i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Z powrotem dodajemy krewetki i mieszamy
  • Ryż z krewetkami nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi ziołami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami i żółtym serem

Ser kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w paski, a następnie na 2-3 części Krewetki (…)

WIĘCEJ >

Krewetki na makaronie z cukinii

Cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy cukinię wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Krewetki (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu (…)

WIĘCEJ >

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (…)

WIĘCEJ >