Ryż i pieczone warzywa
Ryż i pieczone warzywa
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ze szparagów odcinamy końcówki
- Pomidorki kroimy na pół
- Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry
- Cebulę kroimy w piórka
- Wszystkie warzywa układamy na papierze, polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- W tym czasie gotujemy ryz we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy
- Na talerz nakładamy ryż i warzywa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z ryżem.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (100 g)
- Szparag (60 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Cebula czerwona (25 g)
- Papryka pepperoni czerwona (19 g)
- Papryka pepperoni zielona (19 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.