Ryba po kreolsku
Ryba po kreolsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Seler kroimy na małe kawałki
- Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy paprykę i seler, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż warzywa lekko zmiękną)
- Dodajemy przyprawy (tymianek i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy ryż, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy rybę i dolewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut (gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki)
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (600 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (105 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.