Ryba gotowana na parze z ziołami
Ryba gotowana na parze z ziołami
Przygotowanie
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Rybę wkładamy do miski żaroodpornej, która zmieści się w naczyniu do gotowania na parze
- Do miski z imbirem wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy i mieszamy
- Mieszankę wylewamy na rybę, a następnie wstawiamy miskę do naczynia do gotowania na parze i umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą
- Naczynie przykrywamy pokrywką i gotujemy rybę przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Sezam prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty
- Rybę nakładamy na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Rybę możesz podawać z dodatkiem gotowanych na parze warzyw np. z marchewką, brokułem i kalafiorem.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Mięta (świeża) (24 g)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Sezam biały (20 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.