fbpx
Szukaj
open close

Rosół z sarny z żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rosół z sarny z żółtkiem

Przygotowanie

  • Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)
  • Wrzucamy warzywa do garnka
  • Dodajemy mięso/kości
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wstawiamy na kuchenkę na średni płomień
  • Lekko solimy i pieprzymy (płaska łyżka soli i ½ łyżeczki pieprzu)
  • Gotujemy
  • Po godzinie gotowania zbieramy szumówką szumowiny i wyrzucamy
  • Co godzinę uzupełniamy wygotowany płyn taką samą ilością zimnej (najlepiej lodowatej wody)
  • Po 3 godzinach próbujemy i lekko doprawiamy
  • Gotujemy jeszcze minimum godzinę
  • Warzywa i mięso wyjmujemy do miski, rosół przecedzamy przez gęste sito lub przez gazę
  • Przecedzony rosół zagotowujemy
  • Nalewamy rosół do miseczki
  • Wybijamy jajko, oddzielamy białko i żółtko delikatnie wkładamy do miseczki z gorącym rosołem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Gdy warzywa z rosołu wystygną – możemy je pokroić w kostkę, poporcjować w worki śniadaniowe i zamrozić.

Mięso możemy zjeść na obiad z warzywami lub podać z zupą.

Rosół możemy przygotować wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu. Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu (do momentu aż się zassie). Zawekowany w ten sposób słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Sarnina łopatka (500 g)
  • Marchew (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Jajo żółtko (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Seler korzeń (85 g)
  • Por (35 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >