Rosół wołowy z jajkiem
Rosół wołowy z jajkiem
Przygotowanie
- Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować
- Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy
- Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki
- Seler naciowy kroimy na kawałki
- Mięso wyciągamy z wody, wylewamy wodę, wlewamy świeżą, z powrotem wsadzamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, co jakiś czas ściągając szumowiny
- Do gotującej się wody wsadzamy wszystkie warzywa, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 godz. (na małym ogniu)
- Po tym czasie jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
- Rosół podajemy z kawałkiem mięsa i jajem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych rosołów.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Wołowina łata (500 g)
- Wołowina szponder (500 g)
- Cebula (210 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Jajo przepiórcze (144 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (20 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.