Rosół drobiowy
Rosół drobiowy
Przygotowanie
- Kurę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2 godz.
- W osobnym garnku zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wkładamy kurę, zagotowujemy i wylewamy wodę
- Marchew, seler, pietruszkę oraz por obieramy i kroimy na kawałki
- Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem na złoto-brązowy kolor
- Przygotowane warzywa wkładamy do garnka z kurą, dodajemy przyprawy (poza solą) oraz dolewamy zimną wodę i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (na małym ogniu)
- Po tym czasie dodajemy obrany czosnek, zieleninę oraz sól i gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut
- Gotowy rosół podajemy z kawałkiem mięsa i warzywa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Kura tuszka (1500 g)
- Marchew (225 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Pietruszka korzeń (120 g)
- Cebula (105 g)
- Por (70 g)
- Czosnek (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz ziarnisty (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.