Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką
Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 180 st. C
- Rozmrożony szpinak wkładamy do miski
- Dodajemy mąkę kokosową, jajko
- Dodajemy sól i pieprz
- Mieszamy
- Rozkładamy papier do pieczenia
- Na papierze rozkładamy plastry szynki
- Na szynkę kładziemy masę szpinakową
- Zawijamy w rulon
- Wstawiamy do piekarnika na 30 min
- Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia
- Rozwijamy z papieru i kroimy w plastry
- Roladki układamy na sałacie z pokrojonym ogórkiem i pomidorem
- Sałatę polewamy sosem vinaigrette i posypujemy krążkami cebuli
Rady dietetyka
Jeśli jesteś na diecie AIP lub cierpisz na chorobę autoagresywną, nie dodawaj pomidorków koktajlowych.
Uwagi
To danie powinno być podawane na zimno, chociaż przed podaniem można je ogrzać. Łatwo się kroi, kiedy przez kilka godz. schłodzi się w lodówce. Przepisy na sosy vinaigrette znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- Szpinak (250 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (160 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Cykoria (20 g)
- Sos vinaigrette (20 g)
- Sałata masłowa (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.