Risotto z wędzonym kurczakiem
Risotto z wędzonym kurczakiem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy ryż i mieszamy
- Dolewamy połowę bulionu i gotujemy ryż przez ok. 10 minut (aż wchłonie większość płynu)
- Dodajemy mięso, groszek i zieleninę, dolewamy pozostały bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki)
- Dodajemy połowę sera i dokładnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Woda (250 ml)
- Ryż basmati (200 g)
- Wino białe wytrawne (80 ml)
- Masło (75 g)
- Borowik (świeży) (75 g)
- Podgrzybek (świeży) (75 g)
- Ser Parmezan (75 g)
- Cebula (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Borowik suszony (5 g)
- Podgrzybek suszony (5 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.